Mi mindenre jó a fűtőkábel?

A fűtőkábel számos területen lehet hasznos a fűtésrendszer kialakításánál. Könnyű vele dolgozni és költséghatékony megoldás. Nézzük meg, mi mindenre is jó a fűtőkábel, illetve tudd meg, milyen előnyei vannak a fűtőszőnyeg használatának!
Mi mindenre jó a fűtőkábel?

Fűtőkábel előnyei

A fűtőkábel alkalmas bármely épület teljes értékű fűtésére, és bátran alkalmazható vizes helyiségekben is, hiszen dupla érintésvédelmi szigeteléssel és megfelelő elektromos árnyékolással van ellátva, ezáltal megfelel a vizes helyiségekben történő alkalmazás szigorú előírásainak.

Sokan nem mernek belevágni az elektromos fűtés kiépítésébe, mert félnek, hogy magas lesz a villanyszámlájuk. A villanyszámla mértékét azonban a ház hővesztesége határozza meg, amit a ház hőszigeteltsége nagyban befolyásol, viszont a fűtőkábeles padlófűtés kiépítési költsége a gáz, illetve egyéb fűtésrendszerek kiépítéséhez képest jóval alacsonyabb.

Beltéri és kültéri alkalmazása

Beltéri alkalmazásra a legnépszerűbb módszer a fűtőszőnyeg. A fűtőszőnyeg kiválóan alkalmas a padlófűtés kiépítéséhez, akár utólagosan is bármely típusú járófelület felújításakor.

A fűtőkábel kültéri alkalmazása viszont nagyban megkönnyítheti életünket. Leggyakrabban a kocsifelhajtóknál és a garázslejáróknál, valamint lépcsőknél szokták használni, hiszen a téli fagyok során eljegesedhet, ezáltal rendkívül csúszás- és balesetveszélyessé válik a felület. A fűtés hatására viszont nem tud lefagyni a burkolat és biztonságosan használhatjuk a területet.

A másik nagyon fontos része a háznak ahol használhatunk fűtőkábel beépítést, az az ereszcsatorna. Itt szintén a megfagyott víz okozhat károkat. Szétnyomhatja, megrepesztheti az ereszt, és az itt kifolyó olvadékvíz károsíthatja a homlokzatot is. A másik veszélyes probléma az az, hogy jégcsapok keletkeznek az eresz alján, melyek letörve súlyos sérüléseket okozhatnak az alatta elhaladóknak. A téli hidegre gondolva eszünkbe juthat, hogy a fűtetlen helyiségeken áthaladó vízvezetékek is ki vannak téve a fagyveszélynek. A fűtőkábel a csővezetékek fagyvédelméhez is kiváló eszköz és érdemes alkalmazni ebben az esetben.

Hőmérséklet érzékelő

A csatornákat, feljárókat és az ereszeket természetesen nem folyamatosan fűtjük a fűtőkábel segítségével. A költséghatékony működés érdekében a lehető legminimálisabb időre kell csökkenteni a fűtésére szánt időt. Kézzel nem tudnánk szabályozni a be- és kikapcsolást, hiszen nem mindig vagyunk otthon amikor éppen használni kéne. A vezérlő mellett az automata működéshez mindössze egy hőmérséklet érzékelőre és nedvességérzékelőre van szükség. A vezérlő így képes megállapítani, hogy mikor van fagy és nedvesség egy időben és csak akkor kapcsol be amikor szükség van rá, ezáltal rengeteget tud spórolni számunkra. Ez a legolcsóbb és legoptimálisabb üzemeltetés.

Néha nem is gondolunk ezekre az apróságokra, pedig nagyon fontos, hogy biztonságosan közlekedhessünk otthonunk területén. A fűtőkábel és a fűtőszőnyeg rengeteg felhasználási móddal rendelkezik és érdemes kicsit beleásnunk magunkat a tudnivalókba, ha egy építkezés előtt állunk, hiszen komfortosabbá tehetjük vele életünket.

Kapcsolódó cikkek

Útmutató gyalugép vásárláshoz: ezeket a szempontokat érdemes megfontolni

Útmutató gyalugép vásárláshoz: ezeket a szempontokat érdemes megfontolni

Legyen szó hobbi barkácsfeladatokról vagy professzionális asztalos és ács feladatokról, a gyalugépek elengedhetetlen felszerelést jelentenek.