Világháborús bunkerből épült luxusnyaraló

Kissé szokatlan újragondolása egy épületnek, de az eredmény kétségtelenül magáért beszél.
Világháborús bunkerből épült luxusnyaraló

Egy második világháborús bunkert alakított át nyaralóvá a brit Corstorphine & Wright stúdió. Az Egyesült Királyságban, Dorsetben található épület, feltehetően 1939-ben épült. Egyedülállósága nem csak az előbbiekben rejlik, hanem abban is, hogy az ablaka a La Manche csatornára néz. A tervezők célja az volt, hogy mivel történelmi épületről van szó, ne alakítsák át teljesen, hanem őrizzék meg a jellegzetes vonásait. A kétszobás nyaraló tehát az eredeti szerkezet megtartásával lett kialakítva.

A 76 négyzetméteres épület falai, padlózata nem kaptak burkolatot, az eredeti állapotot tükrözik. Átalakították viszont a homlokzatot, amiből egy méretes darabot kivágtak, ezzel utat engedve a természetes fénynek, ami bevilágítja a nyaralót. Különleges, bár kissé sajátos továbbá, hogy egy bombarobbanást idéz az ablaknyílás, amelynek előnye, hogy kifejezetten világossá varázsolja az épületet. A nyaraló átalakítása nem volt egyszerű feladat, különösen azért, mert az eredeti arculatot meg akarták őrizni.

Éppen ezért főleg a fénnyel játszottak a tervezők, azaz az ablaknyílásokkal, amik nem szokványos, hanem amorf formákat kaptak. Mindemellett a beton meleg árnyalatait próbálták erősíteni a fatüzeléssel és az új világítással. Mivel a belső teret nem bolygatták különösebben, csak a modern bútorokkal, az nappalit a konyhától elválasztó üvegajtóval tették otthonosabbá, máson volt a hangsúly. Az épületet víz- és hőszigetelték, valamint a kényelmesebb érzetért padlófűtéssel is ellátták. A társalgóban kapott helyet a kandalló.

Kapcsolódó cikkek

Mi mindenre jó a fűtőkábel?

Mi mindenre jó a fűtőkábel?

A fűtőkábel alkalmas bármely épület teljes értékű fűtésére, és bátran alkalmazható vizes helyiségekben is, hiszen dupla érintésvédelmi szigeteléssel és megfelelő elektromos árnyékolással van ellátva.

Ezek a legnépszerűbb színek az otthonok falain

Ezek a legnépszerűbb színek az otthonok falain

Szobafestés Budapesten szakembertől is kérhető, aki bármelyik mostanában divatos árnyalattal szívesen dolgozik. Lássuk, melyek ezek a színek!