Izlandi kilátó-gyűrű lábai előtt hevernek a fjordok

Még csak tervként látható, de hamarosan Izland egyik új turistacélpontja lesz.
Izlandi kilátó szelfizőknek

650 méteres magasságban, a Bjólfur-hegy lejtőin, a lélegzetelállító izlandi tájban épül az a gyűrű alakú kilátó, ami az Esja Architecture és az Arkibygg Arkitektar építészeti stúdió nevét dicséri. A 32 méter átmérőjű sétánykilátó csak az időjárás függvényében lesz látogatható, mivel a fedetlen gyűrű formán a havazás és az esőzés, erős szél némileg visszaveti a látogatói élményt. Amennyiben viszont az időjárás megfelelő – azaz várhatóan a nyári időszakokban –, valóban 360 fokos kilátást tesz lehetővé ez a hegy oldalából, illetve építészetileg is kiemelkedő kilátó, ami a nevét a fjord első telepesének viking gyűrűjéről kapja.

A gyűrű a Seydisfjordur város körülötti tájat tárja szemünk elé teljes mivoltában. A település fontos kikötőváros, amelyet három hegy ölel körül. Mindez tökéletesen belátható a hegyoldalból, a mesebeli város felülnézeti képével együtt. A projekt kivitelezése gyorsan zajlik, olyan helyi szakemberek bevonásával, akik ismerik a helyi időjárási viszonyokat, és a szélsőséges körülmények ellenére is tudnak dolgozni.

Az épület négy helyen konzolokkal lesz rögzítve, helyi vörösfenyőt és rozsdamentes acélt használnak a munkálatok során. Körben egy pad fut végig, ahol a látogatók megpihenhetnek, és egyúttal, ahogy a múzeumokban is a műtárgyakat, a természet szépségét hosszasan csodálhatják. Már persze, ha erre lesz lehetőségük, hiszen várhatóan a világ egyik legújabb szelfi-központjáról beszélünk, ahol tolonganak majd, a tájjal fotózkodni vágyók.

Kapcsolódó cikkek