Az építészet és a gömb találkozása

Figyelemfelkeltő látványosságok, kiállítóterek és emlékművek, így jelenik meg a gömb az építészetben. Egy időtlen forma, ami sosem veszít fényéből.
Az építészet és gömb találkozása

Az építészet történetében előfordulnak ugyan, de nem túl gyakoriak a gömbházak, illetve a megközelítőleg gömb alakú épületek. Számuk az új építészeti technikáknak köszönhetően a 20. század óta gyarapodott, hiszen így már a kupolákon kívül az egész szerkezet formai kialakítását lehet a forma szerint végezni.

Az építészek világszerte alkalmazzák a gömbformát, ami időtlenül vonzó, és egyfajta tökéletességet szimbolizál. Ahogy azt Platón is megfogalmazta: a világ formája is ilyen, hiszen ez az alak, minden formát magában foglal. Nézzünk tehát néhány példát, hogy milyen az, amikor az építészet és a tökéletes forma házasságra lép.

A németországi Kugelhaus 10 évig létezett Drezdában, 1928 és 1938 között. 24 méter magas, 6 szintes épület volt, amit a degenerált művészet példájának nyilvánítottak és leromboltak. Mielőtt viszont erre a sorsra jutott, szállodaként és kiállítótérként funkcionált.


Kép forrása

A New York-i Perisphere (és Trylon) az 1939-es világkiállításra készültek, előbbi egy 55 méter átmérőjű gömb, míg utóbbi egy 210 méteres torony voltak. A kiállításra érkezők egy különleges, hatalmas makettet is megcsodálhattak a gömbház belsejében, ami a 2039-es kitalált amerikai város, a Democracity modelljeként szolgált. Mindkért épületet elbontották a kiállítás után.


Kép forrása

Az ikonikus Spaceship Earth Walt Disney EPCOT nevű tematikus parkjában. A Föld történetén átrepítő floridai fantázia-űrhajó egy interaktív kiállítás, amelynek létrejöttében Ray Bradbury sci-fi író is szerepet vállalt.

A párizsi La Géode tükörfényes fém borítása a tökéletesség illúzióját kelti, amire a franciák különösen büszkék. A 36 méter átmérőjű épület IMAX moziként működik, és a Parc de la Villette része ma már.

Hollandia egyik legkülönlegesebb épületcsoportja a Bolwoningen. A telepet Dries Kreijkamp tervezte, minden ház betonból készült, és 3 szintes lakóházként funkcionál. A futurisztikus házak az ökológiai fenntarthatóság jegyében születtek, a szobrász tervező pedig az afrikai és inuit lakóhelyekből merített inspirációt.


Kép forrásaKapcsolódó cikkek

Átmeneti menedékhelyek a kanadai partok díszei

Csigaház formájú menedék a kanadai partok őre

A hetedik torontói Winter Stations nemzetközi tervpályázat témája a menedék volt.

A norvég luxusszálloda eggyé válik a környezettel

Felülről mező, belülről luxushotel

A norvég szálloda eggyé válik a tájjal.