Minden, amit a térkövezésről tudni érdemes

A térkő a kertek első blikkre nem túl feltűnő, de annál hasznosabb eleme a kertnek, ami ráadásul egyre nagyobb népszerűségnek is örvend.
Amit a térkövezésről tudni érdemes

A látványos térrendező egyre több udvarban cseréli le a régi betonjárdákat, egyedi és stílusos megjelenést kölcsönözve a kerteknek. Színben, alapanyagban, formában is gazdag választékot kínál, így nem meglepő, hogy folyamatosan nő azoknak a száma, akik a térkő mellett teszik le a voksukat. Az olyan példákat nézve, amilyen a hazai családi vállalkozásként működő KOVI térkő, nem is meglepő, hiszen a kézzel válogatott darabok nem csak kedvező áron hozzáférhetőek, hanem hosszú távra is szólnak, hiszen kiváló minőségű termékek.

Akár mi magunk is elkészíthetjük

A térkő használatának lényege, hogy rendezettebb, egységesebb, tisztább felületeket kapjunk. Ezek a lefedett területek többnyire kevésbé csúszósak, jól takaríthatóak, na és persze szépek és kényelmesek. A térkő segítségével kerti utak, teraszok, lépcsők és autóbeállók is remekül megvalósíthatóak.

Első lépésként tehát meg kell terveznünk, hogy mit szeretnénk, majd ha az elképzelés megszületett, jöhet a megvalósításhoz szükséges térkő kiválasztása. Ez azért is fontos, mert a különféle méretű elemek különféle tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem mindegy, hogy mekkora terhelésnek lesz kitéve a felület, ahogy az sem, milyen gyakori lesz ez a terhelés. Fontos szempont az is, hogy mekkora a terület, amit le kell fedni, hiszen a kisebb területekre érdemesebb a kisebb térköveket választani. Gondoljunk a fugára is, hiszen minél kisebbek az elemek, annál több fugázott rész lesz.

Ahhoz, hogy a térkövezés mutatós és tartós is legyen, nagyon fontos, hogy megfelelően rakjuk le, a rétegezés szakszerűen történjen. Nem kell visszariadni a feladattól, akár mi magunk is elvégezhetjük a térkövezést, ha kellő időt szentelünk neki, és megfelelő alapossággal tesszük a dolgunkat. Az előmunkálatok után az alapfeltöltés vagy alapozás következik, amit a szegélyezés és az ágyazat kialakítása követ, maga a térkövezés csak ezután jön, amit a fugázás, illetve a döngölés zár le.

Kapcsolódó cikkek

3d nyomtatással készül a jövő fenntartható otthona

Nyomtatott darázsfészek-házak készülnek a társadalmi problémák leküzdéséért

Globális problémákra hívja fel a figyelmet, és kínál alternatív megoldást az Olaszországban épülő 3d nyomtatott otthon.

Jobban szigetel a hulladékból készült tégla a hagyományosnál

Jobban szigetel a hulladékból készült tégla a hagyományosnál

Az egyetemi mérnök professzor 10 éven keresztül dolgozott az építőanyag kifejlesztésén.

A Nap hasznosítása - A napkollektorok előnyei a hatékony otthoni energiaellátás érdekében

A Nap hasznosítása - A napkollektorok előnyei a hatékony otthoni energiaellátás érdekében

A világ egyre inkább a fenntartható és környezetbarát megoldások felé fordul, amelyek közül a napenergia az egyik leghatékonyabb.