Új státuszszimbólum tűnt fel az amerikai szupergazdagoknál

Őrületes összegeket fizetnek az amerikai szupergazdagok azért, hogy ne kelljen várniuk. Ez a legújabb trend.
Új státuszszimbólum tűnt fel az amerikai szupergazdagoknál

Az Egyesült Államokban új státuszszimbólum tűnt fel, ez pedig nem más, mint: a fa. Ez elsőre kissé furcsán hangzik, de nem ennyire egyszerű a helyzet természetesen. Arról van szó, hogy a hatalmas vagyonnal rendelkező amerikai gazdagok otthonaik és kertjeik berendezésekor nem szívesen várnak évtizedekig, amíg az általuk, illetve a kertrendező által ültetett fa eléri a kívánt méretet. Az idősek nem tudják kivárni, a fiatalok pedig nem akarják megvárni, így marad a szállítás, akár a világ másik feléről is.

Ezért tehát felbérelnek valakit, lehetőleg egy profit, hogy segítsen orvosolni ezt a problémát. A fa költöztetése óriási üzlet, és persze trend, akad is néhány szakképzett vállalkozó, akikhez a hollywoodi sztárok is örömmel fordulnak, hiszen ők képesek szó szerint minden (fű)szálat is megmozgatni, hogy az alkalmazójuk megkapja, amit akar. Ez azt jelenti, hogy akár hónapokig is kutatnak a tökéletes fa után, ha pedig megtalálták, akár dollárok százezreit is hajlandóak érte kifizetni. Mások kertjeit pásztázzák, hátha éppen ott bukkan fel az ideális trófea-fa. Akadnak olyan üzletek, amik sosem köttetnek meg, ha például a fa eredeti tulajának érzelmi kötődése van a fához, mert mondjuk az imádott, de már elhunyt nagyszülei, szülei ültették azt, akkor a milliódolláros ajánlatra is nemet mond.

A fák költöztetése nem olyan egyszerű, amilyennek elsőre tűnik. A tulajoknak először is egy ekkora méretű szállítmányhoz általában engedélyt kell szerezniük, ami gyakran azt jelenti, hogy állami, rendőri kíséretet kell fedezni hozzá. Volt rá példa, hogy Toszkánából szállíttattak egy százötven éves fát Kaliforniába, így annak meglehetősen hosszú utat kellett megtennie, mire újra földbe került volna. Különféle speciális eljárásokkal teszik lehetővé, hogy az idős óriásokat mozgatni tudják, de mivel a fák lombkoronájának kinövése is sokszor kivárhatatlanul hosszú időnek tűnik a megrendelőnek, többnyire a hatalmasokat teljes valójukban utaztatják. Hogy ne okozzon ez közlekedési katasztrófát, amire egyébként volt már példa, ahhoz általában az éjszakai szállítást választják. Általában kamionnal, platós teherautókkal költöztetik a fákat, de előfordult már a helikopteres áttelepítés is, de nagy segítséget jelent, ha például úsztathatják őket.

A tájépítészeknek sokszor nem csak a kertbe való tökéletes elhelyezésen kell gondolkodni, vannak olyan megrendelők is, akik a házukban szeretnék csodálni a fát. Egyre nagyobb divat Los Angelesben az is, hogy a megrendelők megveszik a szomszédos házat is, hogy azt lerombolva nagyobb kertet építhessenek maguknak.

Fotó: Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Kortárs építészet - Casa Dos Lenguajes - Pepa Díaz Arquitecta

Casa Dos Lenguajes - Pepa Díaz Arquitecta

Az épület a kortárs irányzatokat kombinálja, eltávolodva a sztereotip áramlatoktól és stílusoktól.

Jobban szigetel a hulladékból készült tégla a hagyományosnál

Jobban szigetel a hulladékból készült tégla a hagyományosnál

Az egyetemi mérnök professzor 10 éven keresztül dolgozott az építőanyag kifejlesztésén.

3d nyomtatással készül a jövő fenntartható otthona

Nyomtatott darázsfészek-házak készülnek a társadalmi problémák leküzdéséért

Globális problémákra hívja fel a figyelmet, és kínál alternatív megoldást az Olaszországban épülő 3d nyomtatott otthon.