A dán hygge után most itt a norvég friluftsliv, hogy átrendezze otthonunkat

Az elmúlt években az egész világot bejárta a dán hygge kifejezés, ami egyfajta jóllétet, egy megelégedett életérzést takar, a gyertyák és puha takarók világán túl.
Friluftsliv az új hygge

A norvég koncepció némileg eltér a dán elképzelésektől, majdnem mindenben, de van egy olyan közös metszet, ami mindkettőben uralkodó gondolat. Nem más ez, mint a természet jelentőségének felismerése, közelségének értékelése, tisztelete és szeretete. Míg a dán életérzésben is megmutatkozik, hogy egy szép időben eltöltött szabadtéri sütögetés a barátainkkal mekkora boldogság, maga a totális hygge, addig a norvég friluftsliv szerint az élet a szabad levegőn nyújt maximális boldogságot.

A norvég vidéket ismerve meg is értjük, hogy honnan jöhetett ez a gondolatmenet, ami a szabadban töltött idő minden formáját értékeli. A kirándulás, természetjárás, éppen annyira értékes, mint a teraszon töltött idő, ha kellően megbecsüljük. Egyre népszerűbb ez a felfogás, ami a mókuskerékből kilépéssel, a megnyugvással és a természet gyógyító erejével együtt olyat nyújt, ami a legtöbb mai ember vágya. Mégsem adott mindenki számára a lehetőség, hogy órák hosszat a szabadban lehessen (minden egyes nap), ezért a lakberendezés a számukra is lehetőséget kínál, mégpedig friluftsliv módra.

Ha nincs módunk minden nap felfedezni, erdőkben barangolni, mezőket járni, de szerencsések vagyunk annyira, hogy van kertünk, teraszunk, akkor alakítsuk úgy, hogy ezeken a helyeken minél több időt tölthessünk, rendezzük be úgy, hogy jó legyen ott lenni. De mondhatjuk úgy is, ha nem lehetünk eleget a természetben, vigyük haza! Vigyük be a természetet az otthonunkba, ha csak arra van lehetőségünk, akkor a négy fal közé.

Ha eldöntöttük, hogy otthonunkat visszük a természetbe, vagy fordítva, akkor a következőkkel tudunk dolgozni. A kirándulások során gyűjtött emlékek, gallyak, kavicsok, termések kerüljenek előkelő helyre az otthonunkban. Ha nem rendelkezünk ilyesmivel, válasszunk minél természetesebb alapanyagokat a dekorációhoz, főleg fát, amit feldobhatunk olyan mintás, nyomatos darabokkal, amik megidézik az erdők, mezők világát. Poszterek, képek segítségével fokozhatjuk a hatást. Használjunk színeket! Az ég ragyogó kékje, a rétek zöldje visszaköszönhet bútorainkban, ezzel pedig máris egy lépéssel közelebb vagyunk a természeteshez, a természethez.

Kapcsolódó cikkek

Öltöztesd fel az előszobád ezzel az 5 berendezési tárggyal

Öltöztesd fel az előszobád ezzel az 5 berendezési tárggyal

Az előszoba otthonunk azon része, ahová először érkezünk, és az első benyomást is ez adja. Hogyan tehetjük még elbűvölőbbé? Cikkünkből megtudhatod.

A legnépszerűbb lakberendezési stílusok - melyik a tiéd?

A legnépszerűbb lakberendezési stílusok - melyik a tiéd?

Melyik stílus lesz a legjobb az otthonodban? Összehasonlítottuk a 3 legnépszerűbbet.

A 10 kedvenc berendezési tárgyunk a 2021-es H&M Home kollekcióból

A 10 kedvenc berendezési tárgyunk a 2021-es H&M Home kollekcióból

Bemutatjuk 10 kedvenc berendezési tárgyunkat a 2021-es H&M Home kollekcióból