Klímakutató központ mint építészeti remek? De még mennyire!

Ráadásul mindez ráadásul Grönlandon.
Klímakutató központ mint építészeti remek? De még mennyire!

Ilulissat Icefjord Centre névre hallgat az a roppant pazar grönlandi épület, ami csak egy dekoratív helyi látványosságnak épült, hanem -- a helyi kulturális élet felvirágoztatását célul kitűző -- klímakutató- és látogatóközpontnak. Egy dán építésziroda, a Dorte Mandrup által tervezett létesítmény valójában kutatási és oktatási központ is egyben, de valójában még ennél is jóval többről van szó a központ esetében.

Az épület önmagában is igazi látványosság lett: formáját a repülő hóbagoly szárnyainak alakja ihlette; úgy tervezték, hogy a lehető legkisebb (káros) hatással legyen a környezetére, mindeközben viszont lehetővé tegye az ember és a természet minél szorosabb kapcsolatát. Az épület az UNESCO Világörökség részeként jegyzett útvonalhoz csatlakozik, így a tető kószálásra alkalmas kialakítása sem véletlen, a vendégek az épület tetején sétálva ismerhetik meg testközelből a környező tájat.

A klímakutatók számára a jég hordozza azt a 4000 éves örökséget, ami segít a ma körülöttünk zajló folyamatok megértésében is. A környezeti terhelés minimálisra csökkentése kifejezetten célja volt az építészeknek, így a beton helyett egy acélszerkezet adja az épület könnyű vázát, amin oldalt nagy üvegpanelek kaptak helyet. Ez a szerkezet közvetlenül a föld felett helyezkedik el, a kőzetben rögzített alapokon, így az épület alatti szabadon maradt felületen továbbra is a helyi (törékeny) élővilágé a terep.

A tető mellett a szabadtéri teraszok is teret biztosítanak a környezet biztonságos megismerésére, így a látogatók szabadon, de mégis védve élvezhetik a látványt, illetve megfigyelhetik az éghajlatváltozás hatásait közvetlen közelből. Maga a tető némileg döntött, aminek az a funkciója, hogy meggátolja a hó tartós jelenlétét.

A zord vidéken, Grönland nyugati partján álló épület azt a célt szolgálná az előbbiek mellett, hogy a látogatók, a helyiek és a kutatók számára is egy olyan találkozóhelyként, valamint fórumként működjön, ahol testközelből ismerhetnék meg a kietlen táj szépségeit, az itteni lét megpróbáltatásait. Ehhez a fórumként működő központ biztosítja a többfunkciós hátteret; az épület még kiállítótérként, koncertek helyszínéül, filmszínházként és kávézóként is funkcionál.

Fotó: Isfjordscentret/Facebook

Kapcsolódó cikkek

London legvékonyabb háza eladó

London legvékonyabb háza még mindig gazdára vár

A lakásdivatban úgy néz ki, nem nyerő a karcsúság.

Hagyomány és modernitás egy pekingi óvoda megvalósításában

Játszótér az épület tetején, történelem a kertjében

Pekingben nem kell aggódni a szülőknek azon, hogy mit csinál a gyerek a tetőn, hiszen a lehető legjobb helyen van ott.

Rekorder futurisztikus reptér Pekingben

Földönkívüli tengericsillag: rekorder reptér Pekingben

Nem a formája az egyetlen, ami különleges a kínai Dahszing Nemzetközi Repülőtérben.