Földöntúli látványt nyújt a világ legnagyobb planetáriuma

A világ legnagyobb csillagászati múzeuma hol máshol, mint Kínában épült fel, hogy a tudományos nemzetközi eredmények, illetve a kínai űrkutatás diadalait bemutassa.
Földöntúli látványt nyújt a világ legnagyobb planetáriuma

Ezt a hatalmas, a 39 ezer négyzetméteres alapterületű épületegyüttest az amerikai Ennead Architects építésziroda tervezte úgy, hogy az alakja megelevenítse a világűr formáit.

Az ívelt vonalakkal kívánták kifejezni az alkotók azt az érzetet, ahogy az univerzumban is minden állandó mozgásban van. Az egyik fő inspirációjuk a háromtest-probléma volt, ami az égi mechanika egyik leghíresebb problémája, és ami az égitestek mozgásának meghatározásával foglalkozik, amikor köztük csak a gravitációs erő a vonzóerő.

Összesen három rész alkotja tehát a kolosszális asztronómiai múzeumot. Ezek közül az első, ahol az oculus nevű, „szem”, illetve kör alakú nyíláson át szűrődik be a napfény a kupolán keresztül, ahogy például a Pantheonnál is, így a beáradó fény a napszaktól, évszaktól függően mozog.

A „kozmikus katedrális” a planetáriumok hagyománya szerint különféle szimulációkkal, hangahatásokkal, modellekkel mutatja be szórakoztató és látványos módon az űrvilágot, természetesen a legmodernebb technológia segítségével.

Az épületegyüttes pedig tehát három részből áll, így hát az oculus mellett rendelkezik egy inverz kupolával is, valamint egy égboltnak, vagy szférának nevezhető résszel. A helyi turisztikai élet felvirágoztatása céljából létrehozott múzeumban tehát egyetlen egyenes vonalat sem találhatunk, ezzel pedig az összhatás egészen földöntúli.

Kapcsolódó cikkek

Hagyomány és modernitás egy pekingi óvoda megvalósításában

Játszótér az épület tetején, történelem a kertjében

Pekingben nem kell aggódni a szülőknek azon, hogy mit csinál a gyerek a tetőn, hiszen a lehető legjobb helyen van ott.

Kalandorokat vár a perui sziklákon álló üveghotel

Kalandorokat vár a perui sziklákon függő üveghotel

Átlátszó műanyagból és üvegből készült az extrém embereknek épült extrém hotel fala.