A világ leggyönyörűbb art deco épületei

Az art deco stílus az 1920-as, 1930-as években élte fénykorát. A mozgalom globális figyelmet az 1925-ös párizsi világkiállításon kapott, ahol olyan tervezők mutatták be úttörő munkájukat, mint Émile-Jacques Ruhlmann, Jean Dunand, és Pierre Chareau.
A világ leggyönyörűbb art deco épületei

A stílus jellemzői a csillogó, krómozott felületek, geometriai formák és Egyiptomtól az ókorig terjedő hatások. A világ legszebb art deco épületeiből szemezgettünk.

1.Chrysler Building, New York

A manhattani épületet William van Alen építész tervezte, és 1930-as átadásakor rövid ideig a világ legmagasabb épülete címet birtokolta. A jellegzetes acéltornyot napfény motívumok és sas vízköpők díszítik.

2. The Delano, Miami

Miami South Beach része tele van csodálatos art deco épületekkel, a Delanot is beleértve, mely 1947-ben épült, Robert Swartburg építész tervei alapján.

3. LeVeque Tower, Columbus, Ohio

Az art deco tornyot C. Howard Crane tervezte. A belvárosban található épületet öntött terrakotta csempék borítják, egykor légi világítótoronyként szolgált a pilóták számára.

4. Eastern Columbia Bulding, Los Angeles

A Los Angeles belvárosában található 1930-as épületet könnyű felismerni lenyűgöző türkiz terrakotta külsejéről. A nevezetességet Claud Beelman prominens Los Angeles-i építész tervezte, aki jónéhány más art deco épületet is tervezett.


5. Guardian Building, Detroit

Az art deco felhőkarcolót Wirt C. Rowland tervezte, 1929-ben készült el. A belső és külső része is rengeteg különleges díszítést tartalmaz: mozaikokat, falfestményeket és ólomüvegeket.

6. Fairmont Peace Hotel, Shanghai

A Cathay Hotel épülete (ma Fairmont Peace hotel néven ismert), Shanghai egyik art deco gyöngyszeme. Az épületet Sir Victor Sassoon ingatlanmágnás rendelte meg, és 1929-ben készült el.

Képek forrása: architecturaldigest.com

Kapcsolódó cikkek

London legvékonyabb háza eladó

London legvékonyabb háza még mindig gazdára vár

A lakásdivatban úgy néz ki, nem nyerő a karcsúság.

Amazon Helix - ilyen lesz az Amazon-székház

Amazon Helix - ilyen lesz az Amazon-székház

Helixet formáló székházba költözik az Amazon virginiai központja, amelynek már a dns-láncot felidéző megjelenése is futurisztikus, egyben ökotudatos!

Hagyomány és modernitás egy pekingi óvoda megvalósításában

Játszótér az épület tetején, történelem a kertjében

Pekingben nem kell aggódni a szülőknek azon, hogy mit csinál a gyerek a tetőn, hiszen a lehető legjobb helyen van ott.