Játszótér az épület tetején, történelem a kertjében

2017-ben kapta meg a MAD Architects nevű stúdió a feladatot, hogy építsenek egy óvodát a Csaojang negyedben, ahol többnyire idősek élnek hagyományos építészeti stílusú otthonaikban.
Hagyomány és modernitás egy pekingi óvoda megvalósításában

A feladat része volt, hogy a terv kifejezze a generációk zökkenőmentes együttélését, illetve biztosítsa is ezt. Mindez a gyakorlatban úgy valósult meg, hogy a generációk mellett a történelmi korok, annak rétegei is tökéletesen működnek egymás mellett: az 1725-ös építésű hagyományos udvari épületeket megőrizték, és körülöttük alakították ki a modern óvodát, illetve a tetőn a játszóteret.

A kulturális örökség megőrzésével, annak természetbarát nézőpontjával, illetve az új épületrészekkel egy többrétegű jelentést adhattak az épületnek. A tető élénk meleg színeivel kiemelkedik a környezetéből, de egyáltalán nem válik zavaróvá, hiszen kellően alacsonyan áll ahhoz, hogy ne fedje el a régi épületeket. Maga a játszótér rengeteg szabadtéri játék- és sportlehetőséget rejt, emellett hullámzó felülete nem hagyja, hogy unalmassá váljon a gyerekeknek.


Kép forrása


Maga az épület művészeti és tánctermet, könyvtárat, tanári szobákat, társalgót, illetve egy nagy nyitott tanítási teret is rejt, összesen 400 gyerek számára biztosítva ezzel nagyszerű körülményeket. A földszintet lépcsők, rámpák és csúszdák kötik össze a tető-játszótérrel, kertekkel.

A hatalmas ablakokkal borított folyosók eközben az autentikus belső épületeket körülölelve vezetnek az óvoda egyik pontjából a másikba, ezzel is biztosítva a gyerekeknek, hogy egy új szemszögből láthassák a régi és az új dimenzióit.


Kapcsolódó cikkek

Kalandorokat vár a perui sziklákon álló üveghotel

Kalandorokat vár a perui sziklákon függő üveghotel

Átlátszó műanyagból és üvegből készült az extrém embereknek épült extrém hotel fala.

Rekorder futurisztikus reptér Pekingben

Földönkívüli tengericsillag: rekorder reptér Pekingben

Nem a formája az egyetlen, ami különleges a kínai Dahszing Nemzetközi Repülőtérben.